KezelÉSI MÓDSZEREINK


A hagyományos kínai orvoslás olyan szelíd gyógymód, amely a betegségek gyógyítására és fájdalomcsillapítására semmilyen káros anyagot nem használ. Nagyon fontos, hogy ennek a gyógymódnak nincs mellékhatása és erősíti az immunrendszert.
Rendelőnkben a beteg kikérdezése és vizsgálata után a számára legmegfelelőbb kínai gyógymódot alkalmazzuk:


Akupunktúra

Az akupunktúra olyan terápiás módszer, amelynek során vékony tűket szúrnak a bőrfelszín bizonyos pontjaiba annak érdekében, hogy helyreállítsák a szervezet működésének harmóniáját. Az akupunktúrás terápia, mint belső összefüggéseiben egységes rendszer Kínában alakult ki a Kr.e. 1200 és 220 közötti időben. Amint azt egy jeles kutató megfogalmazta, ?az akupunktúra igazi birodalma a funkcionális rendellenességek között található meg?, vagyis olyankor, amikor a test ?valamit rosszul csinál?, mint például gyulladásos betegségek, keringési rendellenességek, neurológiai és neuro-muscularis problémák, endokrin-betegségek és hasonlók esetén. Az ilyen betegségek nem keletkeznek csak úgy egyszerre, hanem hosszú idő, esetleg évek hanyatlásának eredménye. Mi történt volna, ha ezt a hanyatlást már egészen az elején megállítottuk volna, még mielőtt a szövetek rendbehozhatatlanul megsérültek?


Az akupunktúra az izomgörcs okozta fájdalmak, a gyulladások, keringési zavarok kezelésére is alkalmas. Ezért széles körben alkalmazzák ?minden fajta fájdalommal kísért rendellenesség kezelésére, ideértve a fizikai sérülések okozta fájdalmat is.

A hagyományos kínai elmélet szerint az akupunktúra a fájdalmat nem annak eltompításával, hanem a keringés helyreállításával szünteti meg. Ezt a feltevést alátámasztják a legutóbbi idők kutatásai, amelyek igazoltak, hogy a görcsös izom lecsökkent hőmérséklete akupunktúrás stimulálással visszaállítható a normális szintre. Kimutatták azt is, hogy az akupunktúrának neuro-kémiai alapja van és így kizárt a szuggesztió lehetősége.

A hagyományos kínai elmélet szerint létezik a testben egy felszíni keringési rendszer, amelyet a nyugati fiziológia még nem ismert fel és ez közvetíti ezeket a hatásokat. Ez a bőrfelszín alatt, valószínűleg a bőrt az izmoktól elválasztó kötőszövetben futó, hosszanti ?csatornákból? vagy ?meridiánokból? álló rendszer helyenként mélyen behatol a testbe és így kapcsolatot teremt az összes belső szerv és szerkezet között. Ezeken a csatornákon keresztül folyik egy bizonyos ?energia?, amit a kínaiak qi-nek neveznek (csí-nek ejtjük). Ez a qi, amelyet a nyugatiak elektro-kémiai vagy biomágneses energiához hasonlítanak, az élet elsőrendű meghatározó ereje, minden élettani folyamat alapja. Ahol folyamatosan halad, ott egészség van, ahol viszont áramlása megszakad, stagnál vagy erőtlen, ott betegség lép fel. Az akupunktúrás kezelés célja ennek az életteli áramlatnak a helyreállítása és újraharmonizálása.

Ezt a koncepciót használván fel elméleti alapként a kínaiak létrehoztak egy belső összefüggéseiben egységes rendszert, amely az elmúlt 2000 év során hatékonynak bizonyult. A klasszikus kínai irodalomból kitűnik, hogy a történelem folyamán az akupunktúrát mindig betegségek gyógyítására használták, nem pusztán fájdalomcsillapításra. A megjelent tanulmányok szerzőinek legnagyobb része ideg-(neuro-)kémiai alapot tulajdonít az akupunktúra mechanizmusának: a kezeléssel ingerelt, az akupunktúrás pontok közelében levő idegvégződések az ingerületeket a központi idegrendszerbe továbbítják, ennek hatására ott fájdalomcsillapító vegyi anyagok szabadulnak fel.Az akupunktúra tehát olyan módszer, amely az élettani működés szabályozásával elősegíti a normális egészségi állapot helyreállítását, bár arra még nem derült fény, hogy ez a működés-szabályozás pontosan hogyan történik és hogy mely funkciókra gyakorolja legjobban ezt a hatást. Az eddigi kutatási eredmények azonban bizonyossá teszik, hogy az akupunktúra valóban képes szabályozni és normalizálni az élettani funkciókat.