ESETLEÍRÁSOK


Egy hatéves kisfiúval szülei 2007-ben keresték fel rendelőnket azzal a panasszal, hogy a gyerek nem tud beszélni. Az anamnézis alapján a fiú problémamentes terhességből született. 3 hetes szopás után az anya teje elapadt. Fogzással, rágással nem volt gond. Nyugodt csecsemő volt, 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát. A mozgásfejlődés időben történt, jobbkezes, 12 hónapos korára járt.

Beszédfejlődés: 7-8 hónaposan gagyogott, de beszéde nem fejlődött tovább. 2 évesen bölcsődébe adták, de a közösség hatására sem indult meg beszédfejlődése. Hallására, látására nincs panasz, de beszédértése kérdéses.

2 éves korától bölcsődés, 4 éves korától óvodás, nehezen illeszkedett be. Az óvoda véleménye alapján a csoport szokásaihoz nehezed alkalmazkodik. A csoportban peremhelyzetben van. Se társaival, sem felnőttekkel nem kezdeményez kapcsolatot, de a felnőttek közeledését elfogadja.

A pszichometriai-pedagógiai vizsgálat szerint figyelme gyenge, spontán játékban egy-egy játékával csak rövid ideig játszik. Verbálisan igen nehezen, alig irányítható. Szemkontaktust sem az anyával, sem a vizsgálatvezetővel nem vesz fel. Tekintetének keresésekor fejét elfordítja. A szemkontaktust többszöri kísérlet után, kérésre, irányításra sem veszi fel. Simogatást, érintést elvisel. Arca mimikátlan. Általában szótlan, időnként gagyog: ?kotakotakota?. Magatartásában autisztikus vonások fedezhetők fel. Figyelme gyenge. Mentális retardáció nem zárható ki. Szenzoros diszfázia szintén nem zárható ki. A kínai orvosi rendelőben összesen harminc akupunktúrás kezelést kapott. Kezelésekre heti két alkalommal járt, s húsz kezelés után a gyerek képes volt szavakat, mondatokat kimondani. 2007 novemberét követően egy hosszabb szünet után 2008. februárjában még 10 kezelésben részesült, hogy normalizálódott állapota stabilizálódjon. A gyermek kedélye azóta feljavult, képes és akarja a szemkontaktust, kommunikatív.2007-ben egy hároméves kislányt hoztak rendelőnkbe, mert hajnövekedése nem indult be. A gyermek összesen harminc kezelést kapott, de az első tíz kezelés után láthatóan beindult a hajnövekedés. Azóta a gyermek tünetmentes, megfelelő mennyiségű és minőségű haja van.Egy HMSN-ben (herediter motoros szenzoros neuropathia) szenvedő hároméves kisfiú érkezett 2007-ben. Az izomgyengeség elsősorban a lábakra terjedt ki, nem tudott járni, hajolni. A fiú eddig ötven akupunktúrás kezelést kapott, de 3 kúra (30 kezelés) után képes volt önállóan ? bár egyenes lábakkal járni, lépcsőn felmenni.Egy 31 éves lupus erythematosusban szenvedő női beteg fehérjeürítése rendkívül magas volt. Amikor első akupunktúrás kezelését megkapta 2008 február közepén, a laboratóriumi eredmények szerinti vizelet fehérjéje 1, 664 gr/nap. A kezelés megkezdését követően az érték növekedett, majd a 15. kezelés után jelentősen csökkent, s április közepére 0,533 gr/nap mennyiségre esett.Egy agyérelmeszesedésben, vegetatív idegrendszeri zavarokban szenvedő 74 éves férfi 2008 január végén kereste meg rendelőnket. Előzőleg a férfi a kórházba családja kíséretében érkezett családorvosi beutalóval pszichoorganikus zavartság, heteroagresszivitás miatt. Anamnézise szerint régóta ismert aethyl dependencia és vegyes gyógyszerfüggősége van. Emellett magas vérnyomást, atheroscleroticusként megnevezett szív- és érrendszeri betegséget, paranoid szkizofréniát diagnosztizáltak nála. Járása bizonytalan, néha felgyorsul és szemből érzett húzó vonzásra panaszkodik, de ilyenkor el nem esik. 2007-ben a villamoson hanyattesett, de törés, eszméletvesztés nem volt. Éjszaka nyugtalan, kényszeresen járkál.

Az akupunktúrás kezelés megkezdésekor a beteg állandóan nyugtalan volt, állni, feküdni, ülni hosszabb ideig nem tudott, néhány perc elteltével belső kényszert érzett a mozgásra, a váróban felállt és sétálnia kellett. Otthon szintén folyamatosan mozog ? evés közben is, a figyelmét semmi nem köti le, összpontosítani nem tud. Az első kezelés paravertebrálisan (oldalfekvésben) történt, és 8 percig tartott, de az ágyon nem maradt meg, ezért a váróban fültűket és fejtűket kapott. A 4-5. kezelés után már bennt maradt a kezelőszobában, és előfordult, hogy elaludt. A nővérek jelezték, hogy a váróban is hosszú ideig nyugodtan ült. Otthon is javult a helyzete, egyedül lehetett hagyni, képes volt ellátni magát, ételt készíteni. Nyugodtabb lett, a környéken elmehetett egyedül sétálni. Az utolsó kezelés során 40 percig ült a tűkkel.Egy 52 éves női beteg porckorongsérvvel és ülőideggyulladással érkezett. Éjszakánként erős lábfájásra panaszkodott. A vizsgálati eredmények szerint a beteg állapota: enyhe scoliosis, discus hernia LIV-V, spondylosis, spondylarthrosis, ligamentum meszesedés. Másodlagos mérsékelt canalis spinalis és kifejezett foramen szűkület jelei.

A beteg egy akupunktúrás kúra (10 kezelés) után tünetmentes, egy év elteltével még egy stabilizáló jeleggű kezeléssort kapott.

Ugrás a lap tetejére ^