KezelÉSI MÓDSZEREINK


A hagyományos kínai orvoslás olyan szelíd gyógymód, amely a betegségek gyógyítására és fájdalomcsillapítására semmilyen káros anyagot nem használ. Nagyon fontos, hogy ennek a gyógymódnak nincs mellékhatása és erősíti az immunrendszert.

Rendelőnkben a beteg kikérdezése és vizsgálata után a számára legmegfelelőbb kínai gyógymódot alkalmazzuk:


Kínai gyógynövények

Kínában évszázadok óta használnak különböző növényeket betegségek vagy valamilyen rendellenességből adódó kellemetlen fizikai-lelki érzet megszüntetésére. Az első gyógynövényes gyűjtemény a Qin dinasztia (i. e. 221-206) alatt jelent meg Shen Nong Bencao néven (Shen Nong Materia Medica). A kezdetekben elsősorban emésztési rendellenességek kezelésére használtak növényeket (pl. Dahuang), majd több gyógynövény megismerésével a velük kezelhető betegségek köre is kibővült.

Minden növénynek van rá jellemző sajátossága, mint energiája, íze, mozgási jellegzetessége, és hogy mely meridiánokkal áll kapcsolatban. A négyféle nergia a hideg, hűvös, meleg, forró. A hideg vagy hűvös növények általában lázat, szomjúságot, gyulladt torkot és hővel kapcsolatos betegségeket gyógyítanak. A gyógynövények ötfle lehetséges íze: csípős, édes, savanyű, sós és keserű. A csípős gyógynövényeket izzasztásra, a qi és vér keringésének serkentésére használják. Ezeket rendszerint felszíni, felületi problémáknál alkalmazzák.

Az édes gyógynövényeknek három fő funkciója van: a hiányok feltöltése, más gyógynövények harmonizálása, detoxifikálása, fájdalom csillapítása és akut betegségek súlyosbodásának megakadályozása.

A savanyú gyógynövényeknek szintén három funkciójuk van: összehúz, gátol és szilárdít. Az ilyen növények jók izzadás, hasmenés, magfolyás, fehérfolyás megállításához.

A sós ízű gyógynövények puhítják a keményedéseket, olajosítja a beleket és elősegíti a leflé való ürítést. Az ilyen növényeket kemény székletek lazításához, vagy kemény duzzanatok/daganatok (mint strúma) oldásához használják.

A keserű gyógynövények elősegítik a bélmozgásokat, enyhítik a lázat és hőérzetet, harmonizálják a qit, felszárítják a nedvességet és kitisztítják a hőt. Ugyanakkor táplálják a veséket és jók a nedvesség eredetű betegségek kezelésére is.

A gyógynövény a felszívódás után négy különböző irányba mozoghat: a fej irányába felfelé; a lábak irányába lefelé; befelé, a zang és fu szervek irányába; vagy a felszíni rétegek felé kifele. A felfelé mozgó növényeket az esési tünetekkel járó betegségeknél (mint megsüllyedt szervek) használják. A lefelé mozgókat az emelkedési tünetekkel járó betegségeknél (mint köhögés, hányás), a kifelé mozgókat izzasztásra, befelé haladó felszíni tünetek kezelésére, a befelé mozgókat a bélmozgások és az emésztés serkentésére.

Minden gyógynövény megfelel valamelyik meridiánnak vagy meridiánoknak, például a Jie Geng megfelel a tüdő-funkciókörnek, és alkalmas asztma vagy köhögés kezelésére. A borda fájdalom vagy fájó szem a májra utal, ezért mivel a Gou Teng növény a máj-funkciókörrel áll kapcsolatban, ezért alkalmas a máj betegségeinek kezelésére.


Ugrás a lap tetejére ^