Évszakok szerinti táplálkozás


Tavasz: csípős, édes, meleg ételek előmozdítóak a yang qire vonatkozólag;
Nyár: savanyú, édes, könnyű ételek.
Ősz: csípős étel kerülése ? lenmag, szezámmag, több olajos étel fogyasztása.
Tél: meleg, tápláló ételek, gabonafélék ? raktározzák a yang qit.

A táplálkozás módja

Ajánlott táplálkozás: ?reggelre eleget, délben a has tele, este keveset.?
? Rossz táplálkozás: túlfogyasztás ? éhezés, éhség. Piszkos, romlott étel
? Túlzások: túl csípős, túl fűszeres, túl hideg, túl zsíros, stb.
? Higiénia: tiszta víz, tiszta étel

Tanácsok:
? növésben lévő gyerekek: magas tápértékű ételek;
? középkorúak: túlzott alkoholfogyasztás kerülése;
? idősebbek: könnyű, lágy, meleg ételek;
? nők menstruációs ciklus, terhesség alatt: a qi-t és vért tápláló ételek, mint tojás, levesek, datolya, hal;
? túlsúly: ?barlanglakó diéta? (nyers zöldségek, hús; élesztő nincs),
? sovány: édes, zsíros ételek;
? yang alkatúak: hűsítő, kevésbé fűszeres ételek; sötétzöld leveles zöldségek.v



Az evés művészete:
? lassú rágás és nyelés;
? az evésre figyelés;
? örömérzet: ne egyél, amikor mérges vagy;
? evést követően: meleg kezekkel a has dörzsölése; száj kiöblítése; fogmosás; 20 perccel az étkezés után 100 lépés
séta (hagyomány)

Ugrás a lap tetejére ^